КЛАСИЧНИЙ ЖУРАВЛИНИЙ МОРС

Так готували морс наші бабусі, так готуємо і ми. Найпрекрасніше в журавлині – крім вітамінів і загальної краси – це можливість зберігати її багато місяців в прохолодному місці, не заморожуючи. 

ІНГРЕДІЄНТИ

2 склянки журавлини
1 л бутильованої води
цукор або мед по смаку
половина лимона, по бажанню

ПОКРОКОВИЙ РЕЦЕПТ

КРОК 1
Положіть журавлину в сито, встановіть над мискою.
Потовчіть, відіжміть сік.

КРОК 2
Вижимки покладіть в сотейник, залийте бутильованої водою, на невеликому вогні доведіть до кипіння.
Варіть 10 хв. Потім зніміть з вогню, настоюйте під кришкою ще 20 хв.

КРОК 3
Процедіть відвар, змішайте з віджатим журавлиним соком.
Підсолодіть морс цукром або медом за смаком.
За бажанням, можна додати також сік половини лимона.

КРОК 4
Подавайте морс теплим, остигшим або холодним, з льодом.

ХОЗЯЙЦІ НА ЗАМІТКУ

Якщо ви хочете зробити морс ще більш лікувальним, поваріть разом з журавлиними вичавками злегка розчавлені спеції: кардамон, сушений імбир, корицю, гвоздику і перець горошком. Щоб свіжа журавлина дійсно простояла в прохолодному місці якомога довше, візьміть порожню пластикову пляшку з-під води об’ємом 5 літрів. Зріжте верхню частину з пробкою і вузькою шийкою. Толстим шилом виконайте в стінках пляшки отвори – по 10-15 з кожного боку. Всипте журавлину, поставте в холодильник і прикрийте паперовою серветкою.