КВАС ХЛІБНИЙ З МЕДОМ І РОДЗИНКАМИ

Готую квас багато років. Спершуу рецепт і закваску брав  в тещі. З часом я вивів власні пропорції і технологію. Квас получився смачнішим.  Потім навчився робити і закваску. 

для хлібного квасу потрібно:

Чорний хліб – краще Бородинський – 2 буханця – 800 г
Мед – 2 ст. ложки
Цукор пісок – 400 мл
Дріжджі (сухі) – 2 ч. л.
Родзинки – 50 г
Вода – 10 л

Рецепт приготування:

Хлібчик нарізаємо кусочками.
Сушим в духовці (температура максимум).
Сасушити потрібно до підрумянення. Шматочках повинні трохи почорніти. Це додасть смаку і коліру нашому квасові.
Засипаем наші сухарики у велику каструлю чи відро .
У невеличкій порції води розводим мед.

Водою з медом заливаєм сухі дріжджі
Добряче размішуємо.
До сухариків добавляєм родзинки і цукор .
Це дасть квасу додаткову різкість.
Добавляем дріжджі з медодовою водою.
Добавляєм теплої очищеної води.
Відро (чи каструлю) накриваем марлею або рушничком.
Рушничокк треба щоб захиститись від мошок.
Все ставим на балконі (якшо тепло то на 2 дні).
Якщо дуже спекотно то  вистачить і одного.
Але краще періодично пробувати.
З самого початку квас буде ніби занадто солодкий, але пізніше це пройде. І получеться – те що треба.
Зауважте, як що на вулиці дуже холодно, то квас не получеться.

Закваска

Квас потрібно процідити крізь марлю.
Після розливки квасу хліб не викидуєм.
Ціліші кусочки збираем в скляну банку і у холодильник.

Це в нас буде закваска для слідуючої порції..
Проціджений напій розливаєм у банки чи бутилки
Все ставим у жолодильник, на добу.
Осад за цей час осяде, і можно процідити ще раз.
Квас дозріє і придбає різкість.
При приготуванні слідуючої порції дріжджі вже потрібні не будуть.
Берем закваску, висипаємо на дно кастрюлі, засипаємо свіжі сухарики і далі все по тексту …

Смачного.