ТЕФТЕЛІ

Для тефтелей, як і для котлет, краще використовувати два види м’яса – яловичину і свинину. Для дієтичних тефтелей, свинину можна замінити курячим або індичих м’ясом.
Для початку, відварюємо кругло-зернистий рис (він більш клейкий). Варити можна до неповної готовності він дійде при гасінні. Воду зливаємо (не промивати), даємо охолонути.
М’ясо перемелює на м’ясорубці.
Дрібно нарізану цибулю і терту моркву, обсмажуємо на сковороді.
У сотейнику або глибокій каструльці, змішуємо вершки (сметану) і томатну пасту. Додаємо дрібно посічену зелень.
Фарш змішуємо з рисом і спеціями, додаємо яйце. Все добре перемішуємо і формуємо кульки – сантиметрів по чотири. Обвалюють їх у борошні.
У сильно розігрітій сковорідці, на рослинному маслі, обсмажуємо тефтелі до рум’яної скоринки.
Потім, обсмажені до напівготовності тефтелі, викладаємо в глибоку, чавунну сковорідку (можна деко), викладаємо зверху обсмажені овочі і заливаємо сметанно-томатним соусом.
Всі ставимо в духовку і тушкуємо хвилин 20.
Дієтичні тефтелі попередньо обсмажувати не треба. Сирі тефтелі заливаємо соусом і тушкуємо хвилин 40.

Яловичина – 500 гр.
Свинина (для дієтичних м’ясо птиці) 500 гр.
Відварений рис – 400 гр.
Ріпчасту цибулю – 1 шт.
Яйце свіже, куряче – 1 шт.
Морквина – 2 шт.
Борошно – 2 – 3 ст. ложки
Сметана (вершки) – 500 гр.
Паста томатна 2 ст. ложки
Масло рослинне або оливкове – 3 – 4 ст. ложки
Спеції та зелень – за смаком.