КУРЧА – ТАБАКА

Перевірений часом, давно прижившийся на нашій кухні рецепт – курча табака.

Рецепт приготування курчати прийшов до нас з грузинської кухні. В оригіналі таке курча називається «тапака», від назви різновиду сковороди, яка використовувалась для цього блюда.

Продукти

Курча (до 1 кг)
Олія рослинна (3-4 ст. л.) 50 г
Часник 3-4 зубчика
Зелень (кінза, петрушка, кріп) 50 г
сіль за смаком
перець чорний мелений за смаком
соус (аджика, ткемалі) за смаком

Декілька моментів з приготування і подачі курчати тапака:
– не варто натирати курча часником перед обсмажуванням;
– натерти часником можна готове курча, а краще полити часниковою водою або чесноковим нічним соусом;
– варіант часникового соусу:
розтерти 3-4 зубчики часнику,
залити бульйоном (півсклянки) і залишити на пару годин;

Теперь перейдемо безпосередньо до того, як приготувати курча.

Крок №1
Подготуйте продукти. Це – тушка курчати, рослинна олія, сіль, перець, часник і зелень.

Крок №2
Курча випатрати, видалити залишки пір’я, зрізати ззаду жировик.
Вимити, обсушити і розрізати уздовж грудкі.

Крок №3
Развернути курча і викласти на дошку між шарами харчової плівки.
Добре відбити з одного боку, перевернути під плівкою і так само добре відбити з іншого сторони.

Крок №4
Відбите курча посолити і поперчити.

Крок №5
Сковороду розігріти на середньому вогні.
Налити на сковороду приблизно 1,5 ст. олії і розігріти її (при бажанні можна використовувати топлене вершкове масло).

Крок №6
Виложіть курча на сковороду шкірою вниз.
Встановити на курча каструлю (дошку) з вантажем (наприклад, каструлю з водою).

Крок №7
Жарити з одного боку до рум’яної скоринки приблизно 15 хвилин. Перевернути курча.

Крок №8
Жаріть з іншого боку (під вантажем) до рум’яної скоринки, також 15 хв.

Крок №9
Прибрати вантаж, влити в сковороду 50-70 мл води, накрити сковорідку кришкою і тушкувати курчати під кришкою хвилин 5. Потім перевернути, додати ще трохи води і тушкувати курчати ще хвилин 5.

Крок №10
Нарізати зелень (кілька гілочок залишити).

Крок №11
Розтерти (або розчавити) часник, змішати з нарізаною зеленню.

Крок №12
Добавте 1,5-2 ст.л. рослиннох олії, перемішайте.

Крок №13
Виложіть смажене курча на тарілку.

Крок №13 №14
Полийте часниковим соусом.
Подавати курча зі свіжою зеленню кінзи і аджикою (або ткемалі).

Приємного апетиту!